Praktické tipy, jak uspořádat kuchyň pro funkčnost

Lidé se často při navrhování a výběru kuchyně zaměřují na design a funkčnost jednotlivých komponent. Neodmyslitelnou součástí je ale také to, jak se vám v kuchyni funguje. Plavete mezi lednicí a pracovní deskou jako ryba ve vodě, nebo je vaše působení v kuchyni spíše krkolomné? Právě toto je tématem ergonomie kuchyně.

Chcete se u vaření cítit dobře a neprobudit se hned následující den s příšernou bolestí zad? Zjistěte, jak zvolit to správné uspořádání skříněk i spotřebičů, jaká je ideální výška pracovní desky, a jaké by měly být vzdálenosti mezi jednotlivými zónami. Vysvětlíme si i princip kuchyně na zkoušku, a proč je výhodný při plánování kterékoliv kuchyně.

Co to znamená ergonomie v kuchyni

Ergonomie je věda, která upravuje prostor tak, abyste se v něm cítili příjemně, dobře se vám v něm žilo a pracovalo, a nic vás při tom nebolelo. V kuchyni to konkrétně znamená to, že linka a spotřebiče jsou rozmístěné tak, abyste zbytečně daleko nepřecházeli mezi nimi a vaše fungování bylo co možná nejvíc efektivní.

Pokud máte pocit, že se vám ve vaší kuchyni nepracuje úplně dobře a běháte z jedné strany na druhou až moc často, možná je problémem právě nevhodné uspořádání.

Základní principy ergonomie v kuchyni

  • Pracovní trojúhelník: udává správné rozestupy mezi lednicí, varnou deskou a dřezem.
  • Zónování: rozdělení kuchyně na zóny podle účelu - skladování, příprava, vaření, mytí nádobí, ukládání.
  • Správná výška pracovních ploch: vaše pracovní deska, dřez i varná deska by měly dosahovat výšky na míru, v závislosti na tělesné konstituci uživatele.
  • Ergonomická patra: vertikální rozdělení vaší kuchyně podle toho, které předměty používáte nejčastěji, a která místa jsou nejvíce přístupná.
  • Dostatečné průchody a volný prostor: místo, které potřebujete na to, pohodlně se v kuchyni pohybovat, otevírat skříňky i zásuvky.
  • Snadná dostupnost: věci denní potřeby vždy při ruce a vedle sebe tak, aby to dávalo logicky smysl.

Pracovní trojúhelník

Nebojte, nebude to žádná složitá geometrie. Pracovní trojúhelník je skvělá pomůcka právě pro dodržení dobrého workflow ve vaší kuchyni. Je jedním z klíčových principů ergonomie kuchyně a je tvořen třemi body, které nechybí v žádné kuchyni:

  • Lednice
  • Dřez
  • Varná deska

Kromě toho, že lednici, dřez a varnou desku má doma snad každý, jsou to věci, které používáte při přípravě většiny jídel, klidně i několikrát denně. Princip pracovního trojúhelníku spočívá v tom, že by měly být tyto tři body blízko u sebe. Rozestup by měl být 120-210 cm mezi jednotlivými z nich a celkový obvod tohoto trojúhelníku by neměl přesáhnout 6 metrů. Prostor mezi nimi by měl být bez překážek a pohyb přirozený.

Tip: Zkuste si stoupnout do své kuchyně a přejít od lednice ke dřezu, k varné desce a nazpátek k lednici. Zdá se vám, že jdete až moc dlouho? Musíte obcházet ostrůvek, narážíte do stolu, nebo nedejbože otevíráte dvoje dveře? Potom rozhodně zvažte změnu dispozic, na základě pravidel pracovního trojúhelníku a věřte, že se vám v kuchyni bude žít o stoprocent lépe.

Ergonomická patra v kuchyni

Vertikální členění kuchyně, které ji rozděluje na místa, kam dosáhnete snadno až k místům, na která se dostanete jen ze židle.

  • Horní patro: tím myslíme místo, které se nachází až nad vaší hlavou. K jeho dosažení si musíte stoupnout na špičky, nebo na židli a často do poličky ani pohodlně nevidíte. Zde ukládejte věci, které používáte jen velmi zřídka, například formičky na vánoční cukroví, dezertní stojany, nebo výrobník na zmrzlinu.
  • Oční úroveň: k tomuto prostoru máte nejpohodlnější přístup, proto ho zaplňte nádobím a surovinami, které používáte nejčastěji. V úrovni očí je ideální mít talíře, skleničky, sůl, cukr a další základní potraviny.
  • Pracovní úroveň: pracovní deska a zásuvky pod ní patří příborům, vařečkám, nožům a prkýnkům.
  • Dolní patro: místo pro těžší náčiní, které nepoužíváte denně. Uložte sem například těžké hrnce, které nechcete při uklízení zvedat nad hlavu, nebo pekáče.

Druhy kuchyňských skříněk a jejich správné umístění

  • Horní skříňky: fungují na klasickém závěsném mechanismu. Většinou bývají v úrovni očí, takže ideální pro uložení věcí, které používáte každý den, jako jsou skleničky a talíře. Běžné je otevírání do boku, ale stále častějším řešením je výklop nahoru, který je uživatelsky velmi příjemný a praktický.
  • Dolní skříňky: můžete zvolit policovou klasiku, nebo jít do stále oblíbenější varianty zabudovaných plnovýsuvů, nebo zásuvek. Díky možnosti vysunout obsah dolních skříněk získáte skvělou dostupnost a přehled, co se v nich skrývá.
  • Rohové skříňky: v dnešní době samozřejmě existuje několik praktických řešení rohu ve vaší kuchyni tak, aby nezůstal hluchým prostorem. Karusel, neboli točna je klasické řešení, které má vysokou nosnost a nepotřebuje složitější technickou konstrukci. Výsuvné koše jsou elegantnější, při otevření dvířek se vysunou celé ven a využijí rohový prostor na maximum. Ledvinové, nebo půlměsícové výsuvy jsou skvělou variantou, ke které se nemusíte ohýbat.
  • Potravinové skříně: oblíbené jsou vysoké potravinové skříně, které fungují prakticky jako spíž. Nejlepší přístup pak poskytují celovýsuvné regály. Menší cargo systémy se používají na oleje, koření a další drobnosti používané při každodenním vaření. Vnitřní výsuvy pak mohou být součástí vysoké potravinové skříně a pomoci jednotlivé potraviny lépe organizovat.
  • Speciální výsuvy a organizéry: dobře zorganizovaná kuchyně je klíčem k úspěchu a výsuvy jsou skvělý prostředek, jak toho dosáhnout. Nejčastěji se setkáváme s vertikálními výsuvy (na plechy), úzkými výsuvy (na oleje, koření..,) a zásuvkami na tříděný odpad. Šetří místo a vaše nervy, protože už nikdy nebudete nic hledat v nepřehledných policých.
  • Vysoké skříně (komíny): jsou ideální pro menší i větší prostory. Díky své výšce vytvoří úložný prostor na věci, které nepotřebujete denně. Často se používají pro instalaci vestavných spotřebičů, jako je trouba, či mikrovlnka.

Průchody a minimální vzdálenost

Při plánování kuchyně nezapomeňte na to, že se v ní kromě vaření budete i pohybovat. Nechcete narážet do nábytku ani spotřebičů, proto se snažte dodržet následující vzdálenosti:

  • Mezi linkou a protilehlou stěnou, nebo spotřebiči: minimální vzdálenost by měla být 120 cm. Abyste pohodlně otevřeli zásuvky, skříňky a zároveň dokázali projít okolo.
  • Mezi ostrůvkem a linkou: 120-150 cm. V tomto případě se vyplatí myslet i na horní hranici. Pokud ostrůvek používáte jako pracovní plochu, nechcete jej mít až moc daleko od zbytku kuchyně.
  • Před spotřebiči: minimálně 90 cm, aby se otevřely dveře myčky nebo trouby.

Stylová bílá kuchyně s lesklými skříňkami a kontrastní dřevěnou pracovní deskou

Tmavá moderní kuchyně s ambientním podsvícením a originálním oranžovým prvkem

Typy dispozičního uspořádání kuchyně

Když mluvíme o ergonomii v kuchyni je nutné brát v potaz i tvar kuchyně. V závislosti na celkovém uspořádání pak na některé ergonomické tipy můžeme dávat menší, či větší důraz.

  • Lineární kuchyně: časté řešení v garsonkách a menších bytech. Bývají konstrukčně jednodušší a vejdou se do kteréhokoliv prostoru. Pracovní trojúhelník se ale v těchto případech často roztáhne do jedné delší linie. Myslete tedy na to, že potřebujete pracovní prostor mezi dřezem a varnou deskou, aby se vám v kuchyni lépe pracovalo.

    ELEGANTNÍ KUCHYNĚ V TMAVÝCH TÓNECH S MODERNÍM OSVĚTLENÍM

  • Rohová kuchyně: skvělá varianta která kombinuje dostatek úložného prostoru a praktické rozmístění v rámci pracovního trojúhelníku. Jediný problematický prvek bývá roh, proto zvažte, které řešení je pro vás ideální (karusel, výsuvné koše, ledvinové výsuvy).

    Moderní kuchyně s dřevěnými skřínkami v kombinaci s jemnými khaki tóny

  • Kuchyně do U: během vaření vás obklopuje ze všech stran a nabízí velkou pracovní plochu. Skvělá v případě, že se vás v kuchyni často motá více a nechcete do sebe narážet. Vzdálenosti mezi stranami by neměly být příliš úzké (abyste otevřeli skříňky a spotřebiče), ani příliš široké, abyste zdlouhavě nepřecházeli ze strany na stranu.

    Moderní kuchyně s lesklými skříňkami a pracovní deskou v dekoru betonové stěrky

  • Kuchyně s ostrůvkem: řešení pro oddělení prostoru kuchyně od obývací části, které zároveň poskytuje extra pracovní plochu. Zvýšenou pozornost věnujte tomu, aby ostrůvek nenarušoval pracovní trojúhelník, a abyste dodržovali minimální vzdálenost ostrůvku od linky.

    Moderní prostorná bílá kuchyně s ostrůvkem

  • Ergonomické detaily, které dělají rozdíl

    Nejde jen o velká rozhodnutí, ale o na první pohled neviditelné drobnosti, které způsobí, že budete v kuchyni chtít trávit váš čas.

    • Výška pracovní desky, dřezu a varné desky: výška pracovní desky se standardně pohybuje okolo 90 cm. Měla by se ovšem přizpůsobit vaší postavě. Ideální výška je cca 10-15 cm pod vašimi ohnutými lokty. Výška dřezu by naopak měla být podle správné ergonomie posunuta o 2-5cm níž, abyste nenamáhali při mytí nádobí ramena. Varná deska by zase snesla o kousek vyšší posazení. Při míchání v hrnci nebo pánvi je přirozenější poloha blíže loktům, při které se nemusíte zbytečně hrbit.
    • Osvětlení pracovní plochy: nespoléhejte jen na centrální světlo. Často k němu při práci u linky stojíte zády, tím pádem si stíníte a na práci před vámi nevidíte. Zvolte tedy led osvětlení pod horními skříňkami. Často nabízí i stmívatelnou funkci, díky které přizpůsobíte sílu jasu práci v šeru i tmě a vytvoříte atmosféru přesně podle nálady.

      RUSTIKÁLNÍ BÍLÁ KUCHYNĚ S DŘEVĚNÝMI PRVKY

      Minimalistická světlá lesklá kuchyně a pracovní deskou v elegantním mramorovém dekoru

    • Vnitřní organizéry: příborníky a rozdělovače udrží pořádek a systém ve vašich zásuvkách. Boxy na koření vás zbaví nekonečné záplavy neoznačených pytlíků. Dřevěné nebo plastové vložky na nože je udrží v kondici a ostré.
    • Systém pro tříděný odpad: Kromě koše na směsný odpad nezapomeňte na praktický prostor ani pro ten tříděný. Ideální řešení je umístění pod dřezem.
    • Kvalitní kování a tiché dovírání: kvalitní systémy zabraňují opotřebení a prodlužují životnost vaší kuchyně. Zároveň je tiché dovírání uživatelsky příjemné a hodí se i do domácností s malými dětmi.

    Kuchyně na zkoušku

    I přesto, že jsme si právě řekli, na co vše myslet, naplánovat na papíře ergonomickou kuchyni není snadné a vůbec to neznamená, že vám bude v praxi vyhovovat. Podle katalogu a 3D návrhů nelze říct, jak se vám bude v kuchyni fungovat, jestli budete mít vše potřebné opravdu při ruce a jestli projdete okolo otevřené myčky, aniž byste naráželi do dveří.

    Proto vznikl koncept kuchyně na zkoušku, který můžete zažít i v našem studiu Hon-Kuchyně.

    Jak to funguje?

    V showroomu je možné sestavit kuchyni z modulárních korpusů a vyměňovat, posouvat a přehazovat jednotlivé komponenty, dokud si nebudete stoprocentně jistí. Naživo si můžete vyzkoušet, jestli vám vyhovuje výška pracovní plochy, jestli dosáhnete i do horních polic a jaká forma pracovního trojúhelníku je pro vaše vaření přirozená.

    Každý člověk funguje v kuchyni jinak a proto je důležité ještě před začátkem realizace přijít na drobné detaily, na kterých vám při vaření opravdu záleží. Vyšperkujte si ergonomii vaší kuchyně na míru svým potřebám a neřešte úpravy až po dokončení realizace.

    Často kladené otázky

    Co je to ergonomie v kuchyni?

    Ergonomie v kuchyni je takové uspořádání linky a spotřebičů, které je pro vás nejlepší. Vaření a pohyb v takové kuchyni je intuitivní, příjemný a bez zbytečných kroků navíc.

    Jaká je ideální výška pracovní desky?

    Ideální výška pracovní desky je 10-15 cm nad vašimi ohnutými lokty. Tradiční provedení pracovní desky je ve výšce okolo 90 cm.

    Jaká má být výška horních skříněk v kuchyni?

    Spodní strana horních skříněk, by měla dosahovat cca 50-55 cm nad pracovní desku. Díky této vzdálenosti nepřekáží při práci na lince a zároveň je snadno dostupná.

    Jaké jsou minimální rozměry kuchyně?

    Záleží na celkové dispozici. Lineární kuchyni lze navrhnout od šířky 180 cm. Standardní hloubka linky a spotřebičů je 60 cm a průchod mezi linkami (linkou a zdí) by měl být alespoň tak široký, abyste pohodlně otevřeli troubu.

    Jak vyřešit malý obývák s kuchyni?

    Zvolte lineární kuchyni s ostrůvkem, která vám opticky oddělí kuchyňskou od obytné části. Zvažte kuchyňskou linku v bílé barvě, která prostor opticky zvětší a vybírejte chytré úložné prostory.

    Závěr

    Ergonomie kuchyně je věda, kterou se prokousat může chvíli trvat. Nezapomeňte, že každá dobrá vychytávka vám ušetří zbytečné pobíhání po kuchyni, bolavá záda a zkažené večeře. Zvolte si kuchyni, ve které se budete cítit dobře.

    Uvažujete o ukázce Kuchyně na zkoušku? Ozvěte se nám a společně domluvíme podrobnosti. Vyzkoušíte si vaši vysněnou dispozici a zjistíte, co vám vyhovuje a co bude třeba ještě promyslet. Pokud uvažujete o nové kuchyni, nezapomeňte si prohlédnout naše realizace a inspirovat se.